Bubblor och mat – meningen med livet?

Man säger att kärleken är meningen med livet. Men kärlek allena är knapert att leva på i längden, och vi hävdar att mousserande i kombination med mat definitivt sätter krydda på tillvaron och höjer  livskvaliten.

Som sanna livsnjutare är det den ultimata  glädjen att få packa badväskan och dra ut till klipporna i Saltsjöbaden. Ta några dopp, torka på de varma klipporna och korka upp en kyld flaska bubbel med solen i ögonen. På en het klippa passar egentligen vad som helst som är kallt, och om sommaren som gick kan vi avslöja att det slank ner en och annan välkyld Pizzolato där ute i Saltis…

IMG_3129

Men nu då, mitt i vintern? Vilka bubblor passar till vilken mat?

Champagne, Prosecco, Cava och alla dess varianter är bubblande och friska och passar till väldigt många olika sorters mat. Vi har såklart fått våra favoriter, speciellt när det kommer till smårätter och tilltugg. Välkommen att inspireras, här kommer Bubbles n´Blast med sina favorittips!

Toast Skagen

Det här är definitivt en klassisk svensk förrätt. Den har mycket smak i sig självt som passar särskilt bra med champagne. Skagenröra är relativt fet, brödet har en rostad ton och löjrommen smakar salt hav. Med lite pressad citron och lite dill blir det pricken över i:et. Syran i vinet möter den feta röran, och vi har nog inte mött någon som inte himlar lyckligt med ögonen efter första tuggan och den efterföljande klunken champagne. Visste du att bubblorna tar hand om löjrommens umami-smak, och gör den alldeles underbar tillsammans med ädlare drycker?

 Ost och bubblor

Bubbles n´Blast älskar ost! Vissa ostar fungerar jättebra till champagne. Vitmögelost som tex brie passar till en torr champagne. Vi gillar att skiva chèvre, lägga på vitt bröd och grädda i ugnen. Ringla gärna honung och krydda med timjan eller rosmarin och du har en match made in heaven!

Har du testat att riva parmesan och lägga i högar på bakpapper och låt gå i ugnen? Det blir krispiga parmesanchips och med sin salta smak passar de här små chipsen perfekt till friska, torra bubblor.

Ostron och bubblor 

Ibland behöver man inte krångla till det alls. Köp en låda pinfärska ostron, ställ en torr cremant på kylning, droppa lite vinäger, olja, salt, peppar och rödlök på dina ostron och NJUT!

IMG_3130

Löjromsröra med rostat bröd

Det här är vårt enklaste tips! Blanda bara crème fraiche, smaksätt med rivet citronskal och använd röran som dip tillsammans med löjrom och lite dill. Fett, syra och salt går bra till den friska champagnen. Och som vi tipsade om förut, bubblorna i ditt glas med mousserande funkar fantastiskt  tillsammans med löjrommens speciella smak av umami. Ät med lite rostat bröd.

Bruschetta med mozzarella och tomat

Vem älskar inte italienskt? Vi är definitivt entusiaster. Det här tilltugget består av rostat bröd, hackad tomat och basilika, toppad med lite olivolja. Vi har även skivat över lite mozarella också, de pigga bubblorna och fruktsyran tar hand om tomaten och osten på ett underbart sätt.

IMG_3131

Jordgubbar

Jordgubbar och champagne fungerar bra ihop. Välj ett mousserande med sötma, för jordgubben är söt och behöver en värdig partner.
Håll tillgodo med våra tips om goda smårätter, skål och på återseende!

Write a comment