Champagneprovning på Vin & Ölmagasinet

En tisdag i maj förväntar man sig varma solstrålar, ljumma vindar och en föraning av sommar. Icke så idag. Istället kämpar vi uppför Odengatan mot nordanvinden, och när vi minst anar det träffas vi från vänster av en aggressiv hagelattack.

Den här eftermiddagen är vi inbjudna till familjeägda Öl & Vinmagasinet, adress Karlbergsvägen på champagneprovning. Vi går en trappa ner och möts av värme, klirrande glas och härlig kvalitetschampagne. Den nyss obehagliga upplevelsen av hagel och kastvindar försvinner som bubblor i champagneglas och vi sveps med i den härliga stämning som råder.

Robert på Öl & Vinmagasinet instruerade oss om glas och dess olika föredelar och nackdelar. Det hela var så intressant att vi bokat in oss på en kurs i läran om glas hos Robert.

Den här mysiga champagneprovningen är arrangerad av Conveija och Alshammar Import. Conveijas ambition är att erbjuda champagner från lite mindre odlare och gärna ha en intressant historia eller en attityd som sticker ut. Idag representerar Conveija Champagne Pertois-Lebrun och Bergeronneau-Marion här i Sverige.

Alshammar Import är ett familjeföretag med stort intresse och passion för viner med kvalité. Grundstenar i företagsmodellen är att fokusera på individuell smak, bred kunskap och långsiktiga relationer. Vi fick testa från husen Le Mesnil-sur-Oger och Jean Milan. Le Mesnil-sur-Oger des Propriétaires Récoltantes är ett välrenommerat kooperativ som grundades 1937 i byn Le Mesnil-sur-Oger. Idag är Les Mesnil ett ganska stort kooperativ med flera välkända cuvéer och en stor försäljning av vin till flera välkända champagnehus.
Här i hjärtat av Cote des Blancs producerar kooperativet välgjorda, eleganta Blanc de Blancs-champagner med såväl elegans som mineralitet.

Familjeföretaget Champagne Jean Milan grundades 1864 i Grand Cru-byn Oger i hjärtat av Côtes des Blance. Idag drivs egendomen av femte generationen Milan, syskonen Jean-Charles och Caroline.
Jean Milan producerar nio olika cuvéer. Alla cuvéerna utom roséchampagnen är Grand Cru Blanc de Blancs.
Egendomen består av 6 hektar vingårdar och produktionen uppgår till ca 120 000 buteljer per år.

Vi träffar femte generationens vinodlare i familjen Pertois-Lebrun, vilket visar sig vara en mycket angenäm ny bekantskap. Det familjeägda företaget arbetar med hållbara odlingsmetoder där föråldrade insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersatts med hållbara odlingsmetoder och ekologiska alternativ. Druvodlingarna behandlas reaktivt istället för preventivt, allt för att minska miljöpåverkan. Det här leder till något mindre skördar men druvorna har hög kvalité och koncentrerad arom.

Antoine Bouret från Champagne Pertois-Lebrun

Bubblesnblast testar Pertois-Lebruns Instant Brut, Exaltation, Millesime, Nuance och Millesime 2008.

Fantastiska skapelser alla fem, men en extra, lite kittlande känsla är när Mellisime 2008 rinner ner i strupen med informationen att det legat hela 7 år på jästen, är totalt slutsåld i Frankrike och endast 400 flaskor är reserverade till Sverige med säljstart i juni.

Många smakupplevelser rikare och några glas bubblor senare glider vi ut i snålblåsten på gatan utanför igen. Vi påminner om oss om att vårt chamapagneintresse är en underbar bubbla att få krypa in i ibland. Stort tack för inbjudan Conveija och Öl & Vinmagasinet!

Läs mer om Champagnerna vi fick testa under detta trevliga event på importörernas hemsidor som du hittar här:

Conveija och Alshammar Import.

Write a comment