Champagnefrukost hos Rolls Royce – så som varje morgon borde vara

Flärd! Lyx! Champagne! Dyra bilar! På en onsdagsmorgon! En start vi verkligen kan vänja oss med. Vissa morgnar är bara lite, lite bättre än andra och denna dag var en sådan. Att få en inbjudan till champagnefrukost i Rolls Royce showroom på Birger Jarlsgatan känns, tja, extra härligt och att dessutom få möjlighet att upptäcka en bubbelfavorit. Mycket bra!


Bubblesnblast kliver in från en vårkall och blåsig trottoar möts vi av smäktande toner, varma leenden och exklusiva bilar. Stråkorkester live är en minst sagt härlig krydda till frukosten. (Vi kände oss som att befinna mitt i inledningsscenen i En prins i New York om ni minns den).  Stråkar och skumpa kanske borde vara standard till frukost iallafall.


Importören Sigva AB
 har bjudit in samarbete med The Lavish Agency lanserar de Champagne de Castelnau i Sverige. Vi bjuds på minibaguetter, läcker fruktsallad, chokladmuffins och kylda bubblor. En härlig blandning av av inbjudna gäster minglar, pratar mat och dryck och beundrar de maffiga Rolls Royce som tronar som gigantiska, blanka kolosser i lokalen. Och när man springer på en del event så ser man nivåskillnaden, detta var absolut toppklass. Inget hade lämnats åt slumpen vilket gör helhetsupplevelsen fantastic och lirar bra med produkten.

Champagnen visar sig vara en riktig upplevelse med en historia som både imponerar och underhåller.

“ Importören Sigva presenterar deras nya champagneproducent, Champagne de Castelnau som har sitt ursprung i Epernay. Castelnau grundades 1916 under första världskriget och namnet skapades för att hedra en hyllad fransk general, General Edouard de Curières de Castelnau som vann slaget om Champagne.

I tre generationer ägdes Castelnau av en familj från Epernay, 2003 gick ägandet över till en grupp vinodlare från Reims som såg potentialen i Castelnau och idag förfogar gruppen över 900 ha, uppdelat på 149 olika byar (crus). Många av byarna är Grand Cru eller Premier Cru klassificerade och är utspridda från Montaigne de Reims ner till Aube.

Källarmästaren heter Elisabeth Sarcelet och hon ser till att vinerna behandlas med största omsorg och respekt. Skörden sker på traditionellt vis, med presshus ute i vingårdarna för att druvorna inte ska behöva transporteras i onödan.

Alla 149 vingårdslägen handskördas separat och när juicen kommer till vineriet i Reims så provas all juice av källarmästare Elisabeth Sarcelet och hennes team, för att avgöra vad som ska ingå i Castelnau. Enbart 7 % av all juice går till Castelnau, resterande säljs till stora champagnehus.
Castelnau har ända sedan starten 1916 varit kända för att göra viner med sitt speciella signum; de lagras ovanligt länge på sin jästfällning.”

Betyg: Bubblesnblast gjorde självklart en beställning direkt och avnjöt de ädla dropparna i hemmets lugna vrå. Vi ger Champagne de Castelnau högsta betyg i förhållande till prisklass och tycker att det är en ekig, rund, smakrik, oerhört välsmakande och balanserad champagne. Eftersom champagnen vilat så länge på jästen får den väldigt fina små bubblor som ger en härlig krämig upplevelse. Det här är verkligen en mycket fin dryckesupplevelse som vi varmt rekommenderar.

Minst sagt imponerande distribution. Men vi förstår det.

Fakta:

Champagne de Castelnau Brut Réserve NV
40 % Chardonnay
40% Pinot Meunier
20 % Pinot Noir
6 år på sin jästfällning
9 gram dosage
20 % reserve-vin från blandade äldre årgångar, basen är
från 2009
Artikelnummer: 76191
Pris: 279 kr
Lanseras i BS 7 juni 2017:
Brut Réserve NV 375 ml, 169 kr
Brut Resérve NV 1500 ml, 609 kr

Champagne de Castelnau Brut Millésimé 2003
70 % Pinot Noir (Aÿ, Bouzy, Mailly…)
30 % Chardonnay (Trépail…)
26 Premier Cru & Grand Cru-byar
12 år på sin jästfällning
9 gram dosage
Lanseras i BS 26 maj 2017
Pris: 429 kr

Write a comment