En eftermiddag med Moet Hennessy

Vissa onsdagar är bara bättre helt enkelt. Lyxigare, lite mer att se fram emot, en förvissning om att man kommer få vara med om något speciellt. Ett sådant tillfälle är då det står Moet Hennessy som arrangör.

Vi är inbjudna till en `oförglömlig upplevelse´ vilket i det här sammanhanget innebär en avsmakning av bla Cloudy Bay Te Koko, det handgjorda kinesiska vinet Ao Yun och Termanthia, ett rött vin lent som mörkaste sammet. Allt ska avsmakas med en specialkomponerad sk Food Pairing i närvaro av Jean-Sebastien Philippe, Business Development Manager på Moet Hennessy.

Carl-Gustav Elfving, Country Manager för Moet Hennessy och Jean-Sebastien Philippe, Business Development Manager på Moet Hennessy

Vi möts upp med varma leenden på Tvätteriet by Adam & Albin och visade in i den intima och exklusiva lilla lokalen på Rådmansgatan. Krispigt vita linneservetter på de dukade borden, glada skratt, ett kylt glas champagne i handen. För oss är det nästan så nära himmelriket vi kan komma. Den alltid lika proffsiga och kunniga från Spoil Concept välkomnar, tätt följt av powerkvinnan av rang, superkompetenta och karismatiska Linda Hellman, Brand Manager Moet Hennessy Sverige. Bubblesnblast blir även presenterade för den kunniga och trevliga Carl-Gustav Elfving, Country Manager för Moet Hennessy.

Carl-Gustav Elfving, Country Manager för Moet Hennessy

Monsieur Philippe lotsar oss genom upplevelsen. Han presenterar som inledande skål två fantastiska guldgula magnumflaskor med orden “- Dessa två flaskor i den här storleken är enormt svåra att få tag på. Jag lyckades få tag på två till er”. Vi tror honom, känner oss alldeles extra utvalda och njuter.

Magnumflaskorna innehåller Ruinart Blanc de Blancs och är en exklusiv champagne gjord på endast druvan Chardonnay. Smaken är rund och balanserad och färgen är alldeles gyllengul. En lyxig start på en exceptionell eftermiddag.

Vi sätter oss till bords och den specialkomponerade menyns första rätt presenteras. Det blir en havskräfta med soja, lime och ingefära serverad i Cha plu-blad. Det första vinet, Cloudy Bay Te Koko 2014 serveras. Naturligtvis smakar det fantastiskt. Sauvignon Blanc-druvorna i Te Koko kommer från några av de allra äldsta vinrankorna från 4 framstående vingårdar. Vinet lagras på franska vinfat och mognaden skapar den unika doften och smaken. Det doftar intensivt av citrus och kanderad frukt och smaken påminner om stenfrukt, rökig ek och basilika. Alkoholhalten är hela 13,7%. Kombinationen av mat och vin sätter nivån för resten av avsmakningsmenyn.

Nu står en rätt bestående av crispy rice, avocado, furikake och tonfisk på tur. Galet delikat, och självklart gifter sig smakerna med nästa vin perfekt. En Cheval des Andes 2013 hälls upp. Ett rött vin från Argentina, Majoriteten av druvorna kommer från Malbec, och vinet är djupt rött och oerhört vackert. Doften är bred och omslutande, smakar fylligt och hintar om hallon och svarta frukter. Här är alkoholhalten hela 15% och vi börjar undra om vi kommer stå stadigt på benen efter den här avsmakningen.

Nu tätnar mystiken och Jean-Sebastien berättar om den helt unika skapelse som hälls upp i glasen. Det här vinet heter Ao Yun 2014 och har en historia av helt egen karaktär.

Det är producerat på vingårdar i Tibet i Himalaya vilket ger liknande förhållanden som de i Bordeaux. Vingårdarna ligger på bergsterrasser i Tibet och på hela 2200-2600 meter över havet.

Rena höghöjdsträningen för druvorna. Vinet är helt exceptionellt och är uppbyggt av aromer i flera lager. Det kryddiga lagret av kanel och lakrits, det fräscha lagret av mynta och cederträ och det jordnära lagret av läder och humus. Här är återigen alkoholhalten hela 15%. Smaken är djup och komplex, och vi blir starstruck när vi inser att vinet kostar 2000 kr flaskan…

Vår sista avsmakning serveras. Lönnsirapskakor med sojamaräng och chokladkräm. Vid det här laget vet vi ju att menyn är komponerad av en konstnär och vinerna därtill är utsökt matchade. Drycken är en Termanthia 2012, ett exklusivt handgjort vin från norra Spanien. Druvorna plockas från 120 år gamla vinrankor och pressas för hand. Detta vin produceras enbart i 6000 flaskor / år, en tanke som svindlar. Vinet har en mörkröd ton och har en doft av cigarrlåda och mjölkchoklad. Det doftar timjan, peppar och lakrits. Smaken är en balans mellan krämighet, och friskhet och en flaska kostar 1659 kr. Även detta vin innehåller 15% alkohol.

Det här eventet var en spegling av djupt kunnande och ett hantverk i såväl mat som dryck och vikten av presentation. Det var en upplevelse av vad kvalite är, ett lyxigt och genomtänkt event som andades professionalism från början till slut. Omtanken om detaljer var uppenbar och bubblesnblast kommer sent att glömma denna onsdagseftermiddag med Moet Hennessy.

Write a comment